Winterse ovenschotel met (saucijzen)gehakt

4 personen

  • 800 gram kruimige aardappelen
  • klontje boter
  • scheutje melk
  • snufje nootmuskaat
  • 2 saucijzen of 250 gram gehakt
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote winterpeen
  • 300 gram diepvriesdoperwten
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el bloem
  • 200 ml water
  • 0,5 bouillonblokje
  • 1 tl oregano
  • peper, zout
  • 150 gram geraspte oude kaas

Extra nodig: stamper, ovenschaal, kookpan, koekenpan, spatels, vergiet, oven

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. 

Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Kook de aardappelen in circa 15 minuten gaar. 

Smelt een klontje boter in de pan. Pel en snipper de uien. Pel en hak de knoflook. Fruit de ui en knoflook in de boter circa 2 minuten. Schil de winterpeen en snijd in kleine blokjes. Bak circa 7 minuten. Haal het vlees uit de saucijzen en voeg toe. Bak circa 5 minuten rul. Voeg de tomatenpuree toe en bak circa 1 minuut mee. Voeg de bloem toe en gaar circa 1 minuut. Schenk het water erbij en verkruimel het bouillonblokje erboven. Voeg de doperwten toe. Breng op smaak met de oregano en peper en zout. Laat circa 10 minuten pruttelen op laag vuur.

Giet de aardappelen af en laat droogstomen. Voeg een klontje boter en een scheutje melk toe. Stamp met een stamper tot puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Verdeel het gehakt mensen over een ovenschaal. Verdeel daaroverheen de puree. Bestrooi met de kaas en bak circa 10 minuten in de oven.