Romige preisoep (lunch, 4 personen)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- klontje boter
- 2 preien
- 200 gram kruimige aardappelen
- 900 ml water
- 2 bouillonblokjes
- snufje nootmuskaat
- flinke bos peterselie
Wortel-pastinaakspread
- 2 pastinaken
- 1 winterpeen
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl komijnpoeder
- 0,5 tl chiliflokken
- olijfolie
- 75 gram cashewnoten
- 200 gram witte bonen of kikkererwten (uit blik)
- peper, zout
- 1 citroen
Romige preisoep
Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook. Smelt de boter en fruit de ui en knoflook circa 2 minuten. Halveer de prei in de lengte, was onder de kraan en snijd de prei in stukjes. Voeg toe en bak circa 5 minuten op laag vuur. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Voeg de aardappelblokjes toe. Schenk het water in de pan en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Laat op laag vuur circa 20 minuten koken. Pureer daarna de soep met een staafmixer tot gladde soep. Breng op smaak met de nootmuskaat. Hak de peterselie. Verdeel de soep over borden en bestrooi met de peterselie.
Wortel-pastinaakspread
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de pastinaak en winterpeen en snijd in stukken. Verdeel de groente over een met bakpapier beklede bakplaat. Leg er de ongepelde knoflook naast. Besprenkel met olie en bestrooi met peper, zout en de komijnpoeder en chilliflokken. Rooster circa 20 minuten in de oven.
Spoel de bonen uit en doe ze in een maatbeker. Voeg de cashewnoten en de groente toe. Pel de knoflook en voeg toe. Pers de citroen er naar smaak boven uit. Voeg een flinke scheut olie toe en pureer met de staafmixer tot spread.