circa 40 stuks
- 5 stoofperen
- scheutje water
- 2 tl koek -en speculaaskruiden
- 3 el gembersiroop
- 400 gram bloem
- 300 gram fijne kristalsuiker
- snufje bakpoeder
- snufje zout
- 230 gram boter
- 2 eieren
Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd de peren in kleine stukjes. Doe de peren in een pan, voeg een scheutje water en de koek -en speculaaskruiden toe en laat op laag vuur circa 40 minuten pruttelen. Voeg de gembersiroop toe aan de stoofperenmoes en stamp met een stamper tot moes.
Meng ondertussen voor het koekjesdeeg de bloem, suiker, bakpoeder en zout. Snijd de boter in blokjes en verkruimel met de handen door het bloemmengsel. Voeg de eieren toe en kneed tot samenhangend deeg. Pak het deeg in plasticfolie en laat in circa 30 minuten opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak circa 40 bolletjes van het deeg ter grootte van een pingpongbal en verspreid over een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ruimte tussen de ballen, want de koekjes zetten iets uit in de oven. Druk met je duim een deukje in de deegballen en vul deze deukjes met de perenmoes.
Bak de koekjes in circa 12 minuten goudbruin en krokant. Laat volledig afkoelen.
Er blijft nog wat perenmoes over; dit is heerlijk bij het ontbijt door de yoghurt of bij een borrelplank.