Het september recept

Smaakvolle pompoensoep en makkelijke courgettespread (smeerbaar broodbeleg)

Smaakvolle pompoensoep (flinke pan)

1 pompoen
olijfolie
peper, zout
1 el komijnpoeder
2 uien
3 teentjes knoflook
1 rode peper
1 duimgrootte gember

Extra nodig: bakpapier, staafmixer, rasp

Halveer de pompoen en lepel de pitten eruit. Snijd de pompoen in blokjes. Verdeel de pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel de pompoen met olijfolie en bestrooi met peper, zout en komijnpoeder. Rooster de pompoen in circa 20 minuten.

Pel en snipper de uien. Pel en hak de knoflook. Halveer de rode peper, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper in blokjes.

Verwarm een scheutje olie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en rode peper circa 5 minuten. Rasp de gember boven de pan en bak nog circa 1 minuut mee. 

Voeg circa 1,5 liter water toe en breng aan de kook. 

Voeg de geroosterde pompoen toe en pureer met een staafmixer tot egale massa. Voeg de kokosmelk toe en verwarm nog circa 2 minuten. Voeg naar smaak peper en zout toe. 

Makkelijke courgettespread (smeerbaar broodbeleg)

1 courgette (geel of groen)
1 teentje knoflook
1 citroen
150 gram cashewnoten
peper, zout
olijfolie
paar blaadjes munt
optie: paar blaadjes (wasabi)rucola
Boerenbrood
Extra nodig: staafmixer, rasp, flinke kom

Halveer de courgette en lepel de zaadlijsten, het vochtige middenstuk, eruit. Snijd de courgette in blokjes. Pel en hak de knoflook. Doe de courgette, knoflook en cashewnoten in een hoge maatbeker. Rasp hier de helft van de citroenschil en pers de helft van de citroen erboven uit. Hak de muntblaadjes en eventueel de rucola en voeg toe. Voeg een scheutje olie toe en breng op smaak met peper en zout. Pureer het geheel met de staafmixer tot smeerbaar broodbeleg. Schep de courgettespread in een kommetje en strijk mooi glad. Besprenkel eventueel nog met wat olijfolie. Serveer met het brood.