voor 4 personen
- 1,2 kg kruimige aardappelen
- 1 grote winterpeen
- 300 gram verse boerenkool
- olijfolie
- 2 rode uien
- peper, zout
- 400 gram kastanjechampignons
- 1 el honing
- scheutje balsamicoazijn
- klontje boter
- scheutje melk
- 60 gram cashewnoten
- 75 blauwe kaas (roquefort of danish blue)
Breng een pan water met een beetje zout aan de kook.
Schil de aardappelen en snijd in stukjes. Schil de winterpeen en snijd in blokjes. Doe de aardappelen en winterpeen in de pan en doe daarover de boerenkool. Zet de deksel op de pan en kook in circa 20 minuten gaar.
Verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Pel de rode uien. Halveer de uien en snijd in dunne plakken. Bak de uien op circa 15 minuten op zacht vuur. Voeg af en toe een klein scheutje water toe. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm een scheutje olie in een andere koekenpan. Snijd de kastanjechampignons in plakken en bak in circa 10 minuten op hoog vuur goudbruin en gaar. Breng op smaak met peper en zout.
Voeg de honing toe aan de rode uien en bak circa 1 minuut. Voeg een scheutje balsamicoazijn toe aan de uien en laat in circa 2 minuten inkoken.
Giet de aardappelen, peen en boerenkool af en laat circa 1 minuten op een laag vuur uitwasemen. Stamp met een stamper tot puree. Voeg een klontje boter toe en stamp verder. Voeg vervolgens een klein scheutje melk toe en roer goed door.
Verdeel de stamppot over borden. Verdeel daarover de gebakken champignons en gekarameliseerde rode uien.
Hak de cashewnoten en verdeel over de borden. Snijd de blauwe kaas in blokjes en verdeel erover.
Bekijk aflevering 36 om te zien hoe Emina dit recept bereidt.